Fastan, askonsdagen och dymmelonsdag |
Fastan inträffar 46 dagar före påsk och varar ända fram till påsk som infaller på påskdagen, den dag då Jesus uppstod.
Fastlagen och fastan före påsk hade en stor betydelse i Sverige under medeltiden då landet var katolskt. I och med reformationen på 1500-talet försvann bestämmelserna om fasta ur den svenska kyrkans lära. Sedan har fastlagens och fastans innehåll blivit alltmer diffust och idag betecknar de snarast tidsperioden före påsk. Tuppen är en vanlig påskdekoration. Den har också en viktig roll i Kristi lidandes historia. Foto: Gunnar Lundh, ©Nordiska museet
| |
Fastan inleds med askonsdagen. Det är den katolska kyrkans förberedelsetid inför påsken. Då skulle man fasta och leva återhållsamt och stilla i 40 dagar (man räknar bort söndagarna, då man inte behövde fasta) till och med påskafton. Askonsdagen har fått sitt namn efter bruket i den katolska kyrkan att beströ sig med aska som ett botgöringstecken under fastans första dag.
Trots att fastan i betydelsen att äta litet och endast viss mat, försvann i och med reformationen för mer än 400 år sedan, har fastan fortsatt att vara försakelsernas tid på många håll i Sverige ända in på 1900-talet. Kalas, dans och bröllop ansågs olämpliga då.
Den sista veckan i fastan kallas stilla veckan eller dymmelveckan och inleds med palmsöndagen. Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag efter det medeltida bruket att vira tyg kring kyrkklockornas kläppar för att de skulle ljuda dovt, eller också byttes de vanliga ut mot träkläppar (dymmel = träplugg, träkläpp). Då ansågs påskfriden börja, den strängt markerade stillheten inför den stora helgen.
Dymmeln, från onsdag till lördag, var fastans strängaste och allvarligaste tid. Allt arbete skulle då vila och en mängd försiktighetsmått iakttas. ”Kringgärning” var särskilt farligt. Alla spinnrockshjul, kvarnhjul och andra hjul skulle stå stilla, för enligt folktron skulle allt som svängde runt öka Frälsarens pina.
Under stilla veckan, dymmelveckan, var häxorna speciellt farliga.
Läs mer Litteraturtips http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=1448 |
| |